Därför ska du ta in VVS-konsulter tidigt i byggplaneringen

25 maj 2022 william eriksson

editorial

Du som ska bygga hus har säkert redan tänkt på att ta kontakt med en bra arkitekt och en byggentreprenör. Men har du koll på att du även behöver ta in VVS konsulter redan i ett tidigt skede av byggplaneringen? Ju tidigare desto bättre.

Att ha VVS-folket involverade redan i planeringsstadiet kommer göra livet lättare för alla inblandade när väl husbygget drar igång. Alltför många människor har nämligen råkat ut för problemet att behöva tänka om i skarpt läge. Bara för att en tänkt bygglösning inte fungerar med till exempel en rördragning för VVS. 

 

Låt inte din fräsiga arkitekt köra över dina VVS:are

Det räcker med att titta på några avsnitt av Sveriges Televisions program Husdrömmar så kommer du förstå varför det är så viktigt att ha koll på alla inslag i byggprocessen redan i planeringsstadiet. Allt möjligt kan gå snett på ett bygge, och ett enstaka problem skapar ofta flera. Inte minst eftersom VVS är så nära förknippat med fukt, alla husägares mardröm. Det är inte läge att låta en entusiastisk arkitekt köra över dina VVS konsulter. Även om stora drömmar om “grand designs” är uppe på tapeten ska huset ändå byggas i en konkret verklighet.

 

VVS konsulter

 

Problem med VVS kan bli dyrt

I just den konkreta verkligheten kan ett feldraget rör få enorma konsekvenser, inte minst ekonomiska. Det kan kosta en slant att be en arkitekt rita om efter rådslag med rörmokare och VVS-tekniker. Men det kan bli ännu dyrare att inte göra det.

Och är det något du säkert inte vill ha som exotiskt inslag i ditt husbygges budget, så är det reparationskostnader redan innan du kunnat flytta in i huset. Men det är faktiskt så illa det kan gå, om du råkar ut för en vattenläcka med extra dålig tajming. En rutten start på det nya huslivet.

Fler nyheter