Få ett mjukare golv med mattläggning

13 augusti 2021
Lily Hansen

Är du sugen på en förändring i ditt hem? Då kan det vara värt att överväga en heltäckningsmatta. Många associerar nog heltäckningsmattan med länder som Storbritannien eller USA. I Sverige var de trendiga under 1970-talet för att sedan försvinna ur rampljuset i decennier. Men nu är de mjuka golven faktiskt på väg tillbaka! 

En heltäckningsmatta kan få ett rum att upplevas som varmare och mysigare. Det är dessutom en snygg inredningsdetalj. Läs vidare för att lära dig mer om hur mattläggning av heltäckningsmattor går till. 

Hur går mattläggning till? 

När du bestämt dig för att skaffa en heltäckningsmatta behöver du fundera på vem som ska utföra själva mattläggningen. Du kan antingen lägga heltäckningsmattan själv eller anlita en professionell mattläggare. Det krävs tålamod och noggrannhet vid mattläggning, men det är i regel inte särskilt svårt. Heltäckningsmattor limmas ofta direkt på golvytan men kan även fästas med hjälp av dubbelhäftande tejp. 

Moderna heltäckningsmattor finns i alla tänkbara färger, material och texturer. Om du är ett fan av naturmaterial är kanske en heltäckningsmatta i ull något för dig. Ull är dessutom varmt och mjukt. I hallen, där det blir en del spring, passar ett slitstarkt material som sisal bra. Det är också vanligt med heltäckningsmattor i syntetmaterial. 

Är heltäckningsmattor lättskötta? 

Glöm 1970-talets svårstädade mattor, idag är heltäckningsmattorna ofta enkla att både sköta om och rengöra. Det går utmärkt att använda din vanliga dammsugare på heltäckningsmattan. Om du är i behov att att göra en djuprengöring av din heltäckningsmatta går det även att hyra en så kallad mattvätt. 

Oavsett om det är hallen, sovrummet eller något annat rum i hemmet du vill förändra är en mattläggning av en heltäckningsmatta ett relativt enkelt sätt att göra det på. Du kommer definitivt inte ångra dig. Särskilt inte kalla morgnar när ditt nya mjuka golv håller dig varm om fötterna! 

Fler nyheter