Få hjärnträning med Rubiks kub

20 maj 2020 Cecilia Olsson

För att ha en pigg och välfungerande hjärna så är det viktigt att man tar hand om och tränar den på rätt sätt. Det finns mycket som kan påverka välmåendet både fysiskt och psykiskt, de påverkar dessutom varandra så man bör se till att ta hand om bägge.

God hälsa är lika med pigg hjärna

God sömn är en av de viktigaste byggstenarna när det kommer till bra hälsa och psykiskt välmående. När vi sover får hjärnan möjlighet att gå igenom och bearbeta dagen, precis som att kroppen slappnar av och återhämtar sig. Därför är bra sömn avgörande för att man ska känna sig pigg och utvilad på morgonen, samt kunna hantera stress och andra prövningar på bästa sätt. Även näringsrik mat är bra för att kroppen och hjärnan ska kunna fungera optimalt, det behövs bränsle under dagen precis som till en bil. Frukt, grönsaker och fisk med omega 3 är extra bra föda för hjärnan. Sist men inte minst så är det viktigt att röra på sig för att kunna må så bra som det bara går, promenader eller hårda träningspass är en smaksak så länge man rör på sig. Träning ökar blodgenomströmningen och syretillförseln i hjärnan samt förbättrar nybildandet av hjärnceller. Det har dessutom visat sig kunna påverka signalsubstanser som serotonin, dopamin och endorfiner, som styr vårt välbefinnande.

Utmana hjärnan så att den håller sig alert

Genom att utmana sin hjärna blir den mer snabbtänkt och man kan få bättre minne. Exempel på sådant som utmanar hjärnan är korsord, Sudoku eller varför inte en Rubiks kub. Den klassiska kuben är en perfekt utmaning för minnet samt förmågan att lösa problem. Köp Rubiks kub online hos MasterCubeStore, där hittar man förutom olika kuber även massor av andra IQ-utmaningar. Det gör att man kan hitta den sak som passar bäst till en själv och kan utmana hjärnan för att hålla den alert och lösningsorienterad. 

Fler nyheter