Framtiden innebär att vi skickar fler paket, billigt

28 augusti 2020
Mikael Barani

Äntligen verkar det som om att pandemin har bromsat in rejält i Sverige. Alldeles nyligen meddelade till exempel Socialstyrelsen att man kikar på att öppna upp äldreboenden för besök igen. Det, om något, är ett tecken på att vi har passerat den mest kritiska perioden i denna pandemi.

Hur framtiden kommer att se ut återstår dock att se. Det kommer garanterat att ta något eller några år tills vi ser hur det nya normala i samhället kommer att vara. Kanske längre än så.
Även om det redan nu finns vissa indikationer på att vissa typer av tjänster har ökat, som budad mat och att vi handlar allt mer online. Det är tur att det går att skicka paket billigt idag, för det kommer att bli mer av den varan i framtiden.

Förändrade shoppingvanor i samband med pandemin

Nätjätten Amazon har också nyligen etablerat sig i Kjula utanför Eskilstuna. Naturligtvis kommer detta att påverka våra shoppingvanor ytterligare. Det vill nästan ett mytiskt skimmer över denna nätbutik som får sägas vara en av de yttersta representanterna för den IT-baserade ekonomi som växte fram och till slut överskuggade den fysiska handeln. Det mesta går nämligen att beställa genom de butiker som är anslutna till just Amazon. Detta kommer garanterat att forma våra shoppingvanor under de kommande åren.

Vi lever som sagt i omdanande tider. Den optimistiske skulle säga att vi lever i spännande tider. För är de något som gång på gång har varit ett faktum i mänsklighetens historia så är det hur det som börjar som en katastrof blir ett bevis på vår förmåga att anpassa oss. 

Hur världen kommer att se ut de kommande decennierna blir därför ännu en möjlighet för oss människor att visa oss från vår bästa sida. Förhoppningsvis kommer vi att finna större enighet och empati när dammet efter denna pandemi slutligen har lagt sig.

Fler nyheter