Hitta hälsan ute i det gröna

29 april 2020 Mikael Barani
Hitta hälsan ute i det gröna

Många av oss hittar ut till skogarna ni i vårsolen. Faktiskt är är vi fler än vanligt då många försöker komma på sätt att ha roligt utan att utsätta sig själv eller andra för den risk som den pågående pandemin innebär. Så länge man håller avstånd och inte trängs ute på stigarna så är detta såklart goda nyheter.
Skogen har en bevisat välmående effekt på oss människor. Till exempel är ju sedan en tid tillbaka skogsbad ett alternativ för den som behöver lugna ned en orolig själ. Genom att kravlöst vistas ute i skogen, och uppleva den med alla sinnen, så ger vi oss själva tillfälle till ro och vila.

Här i Sverige, och i Norden som helhet, har vi ju också en tradition av att vistas ute i skog och mark. Från början av ren nödvändighet: Skogen erbjöd mycket av det våra förfäder behövde för att överleva. Både material till byggen och föda i form av vilt hämtade vi härifrån.
Med tiden har de flesta av oss förstås tappat de där direkta kopplingen. Ju mer urbaniserade vi har blivit desto mer har skogen blivit en plats för de specialiserade få. Men nu märker vi alltså en förändring då fler av oss återvänder till barr- och lövträdens domäner.

Det ska bli intressant att se om vi framöver kommer att se detta påverka vår hälsa som befolkning. Att röra på sig är vi i grunden gjorda för och skogen erbjuder varierande terräng som utmanar kroppen. Komplettera detta med kost- och andra livsstilsförändringar, så som tillskott i form av amino så kommer du garanterat att se positiva förändringar inom kort.

Nu är det ju som bekant dessutom vår. Det innebär att det är ett ypperligt läge att göra lite utflykter ut i grönskan för att se vad som väntar på dig där. Kanske hittar du ett nytt lugn därute?

Fler nyheter