När man har sjukförsäkring genom jobbet

03 december 2021 william eriksson

Det är väl ingen som tycker det är kul att vara sjuk. Kanske en dag eller två kan vara en skön vila, om man nu inte har maginfluensa eller något annat jobbigt. Men att ha ont eller ligga i sängen länge och inte få träffa folk kan vara oerhört påfrestande. Då vill man inte behöva oroa sig för ekonomin också.

Man har sina fasta utgifter som fungerar bra när man jobbar och får in sin lön. Om man blir sjuk under en kortare tid får man ju ersättning från Försäkringskassan och arbetsgivaren. Det blir inte lika mycket som när man jobbar men förhoppningsvis klarar man sig. 

Men om man skulle bli sjuk en längre tid så behövs det en sjukförsäkring, och det har man kanske inte tänkt på. Som tur är så har facket kommit överens med kollektivanslutna arbetsgivare om att de ska teckna en afaforsakring.se för alla sina anställda. Det är den försäkringen som gör att ekonomin kommer mer i balans.

En sjukförsäkring som man ansöker om

Man måste själv ansöka om pengarna från sjukförsäkringen. Förmodligen kommer chefen att tala om att den finns och tipsa om hur man gör för att ansöka. Om man tycker det är svårt så kan en facklig ombudsman hjälpa till, eller en kollega på jobbet.

Försäkringen gäller all sjukfrånvaro, så om man har varit med om en olyckshändelse eller fått en arbetsskada gäller den också. Förutsättningen för att man ska kunna få pengar från sjukförsäkringen är att man varit anställd i minst 90 dagar och att man har rätt till ersättning från Försäkringskassan.

Det är inte svårt att ansöka. På nätet finns det instruktionsfilmer om hur man gör. Där finns också utförlig skriven information om vilka villkor som gäller och hur pengarna betalas ut.

Det är bra att börja titta på det i god tid.

Fler nyheter