Räkna ut skulder och tillgångar med bouppteckning i Sölvesborg

02 maj 2022 patrick pettersson

editorial

En bouppteckning sker efter att någon gått bort vilket kan göra det hela till en känslig situation. Det kan även uppstå konflikter mellan efterlevande, så den som är boupptecknare måste vara beredd på att det kan bli känslosamt. De som ingår i dödsboet, alltså de som den stod den avlidne närmast, ska gemensamt komma fram till vad hen har för tillgångar och skulder och skriva ner detta.

Fullmakten går till någon i dödsboet

En av de personer som ingår i dödsboet får också en fullmakt. Vanligtvis är detta maken eller makan, om det finns någon sådan. Denna person har rätt att signera kontrakt åt den avlidne samt ta ut pengar från bankkonton som tillhört den avlidne. Personen med fullmakten har i princip rätt att ta hand om det som varit den avlidnes tillgångar och fatta beslut i den avlidnes namn. Det enda den inte kan påverka är det som är testamenterat till andra.

Bouppteckningen kan göras privat, av en jurist eller av begravningsbyrån man anlitar. Om man gör det privat måste två personer vara där och bevittna att allt går rätt till. De ska exempelvis bevittna att allt har värderats efter bästa förstånd. Personerna får inte vara inblandade i det som ska ärvas, eftersom det kan påverka processen.

image

Underlätta en svår tid

Det finns en viss tidsram man ska förhålla sig till enligt skatteverkets process. Man måste skicka in bouppteckningen senast fyra månader efter dödsfallet för att allt ska vara korrekt och kunna fortgå.

Ordnar man med en begravning och precis har varit med om ett dödsfall av en närstående kan det vara skönt att anlita någon som har erfarenhet av bouppteckningar så att man slipper ta det ansvaret själv. Det kan dessutom vara jobbigt att ha tidspressen hängandes över sig. Kontakta en kunnig boupptecknare här: https://www.juristenjeppsson.se/bouppteckning/

Fler nyheter