Steg för steg mot långsiktig hälsa

Nej det är inte någon som blir yngre i denna värld. Sakta och obönhörligt rör vi oss alla mot ålderdomen och det gäller att tidigt i livet ha strategier för att optimera sina chanser till ett långt och hälsosamt liv.

Dessvärre så lever många av oss, kanske de allra flesta av oss, på ett sätt som människan aldrig riktigt har gjort: Vi sitter allt mer stilla och i en och samma ställning framför våra datorer. I början märker vi kanske inte av konsekvenserna av detta. Med tiden kommer dock krämporna som ett brev på posten.
Det börjar kanske med diffusa värkar lite här och där som med tiden kan utvecklas till saker så som karpaltunnelsyndrom, klämda nerver och stela muskler i skuldra, axel och nacke.

Därför gäller det att tidigt i livet ha strategier som gör att våra kroppar får en mångsidig diet av rörelse. För det handlar om att vi håller på att få brist på just detta: Rörelse. I slutändan så orsakar detta smärta och hindrar oss från att göra just det som orsakade krämporna till en början – att jobba.

Så fundera på vad just du kan göra för att öka chanserna till ett hälsosamt leverne. 
Sitter du ner framför datorn i långa sjok: Rör då på dig för att få igång kroppen. Ta en paus och promenera runt i ett par minuter. Böj på knäna och sträck på armarna.

Unna dig själv saker så som massage, spa-behandlingar samt en omgång kiropraktik i Köping då och då. Skaffa en bandyboll och kolla upp hur du masserar triggerpunkter i kroppen. 
Tillsammans så skapar du en helhet som avsevärt ökar dina chanser till att vara frisk och livskraftig – inte bara när du är 20-någonting – utan genom hela livet.

Du har trots allt bara en kropp och det gäller att ta hand om den under hela resan.