Takmålning är en viktig del i husets underhåll

28 november 2020 Cecilia Olsson

Taket är det som skyddar ett hem och det är därför viktigt att ta väl hand om det. Med regelbundet underhåll fungerar taket som det ska och kan erbjuda ett fullgott skydd för bostaden. Det underhåll ett tak behöver handlar om allt från snöskottning till takmålning och varje del är viktig för att just ditt tak ska hålla så länge som möjligt. 

Håll efter året runt

Ungefär två gånger per år bör man rensa tak från löv och påväxt (exempelvis mossa och alger), annars finns det stor risk att fukt kan tränga sig in i takpannorna och orsaka frostsprängning eller så kan fukten ta sig hela vägen igenom och orsaka fuktskada inne i huset. Påväxt skapar dessutom en sur miljö som påskyndar takets nedbrytning. Utöver detta bör man skotta bort snö vid behov med rätt utrustning, annars finns risk att taket skadas av behandlingen. 

Takmålning handlar inte bara om utseende

När det kommer till takmålning så handlar det om så mycket mer än att det bara ska se fint ut. Det är något som görs för att skydda taket och ge det ett välfungerande ytskikt som gör det mer motståndskraftigt mot påfrestningar såsom sol, regn, snö, vind och olika typer av påväxt. Det är dock väldigt viktigt att man använder sig av rätt produkter och metoder för att taket ska kunna ge det bästa skyddet. 

Ett enkelt sätt att få taket att hålla längre

Med hjälp av takmålning kan du förlänga takets livslängd med 10-20 år. Det är ett enkelt sätt att förnya taket till en bråkdel av priset som det kostar att göra ett takbyte. Trots att det inte innebär ett lika stort ingrepp som att byta taket så ställer målning av takpannor höga krav på kompetens, erfarenhet och utförande. Det är därför säkrast att vända sig till ett professionellt företag som kan sköta uppdraget med bästa resultat. 

Hustvättarna i Malmö är proffs på målning av olika sorters tak, de har flera års erfarenhet och använder sig av beprövade metoder för ett optimalt och hållbart resultat varje gång.

Fler nyheter