Tandvård och tandskydd hos tandläkare i Sollentuna

12 februari 2021 william eriksson

Tydliga tecken på att man gnisslar tänder medan man sover är om man ofta vaknar med ömmande käkar och huvudvärk. Vill det sig riktigt illa kan man även tappa en flisa eller få sprickor i tänderna, eftersom man i sömnen biter ihop och pressar tänderna hårt mot varandra. Det kan vara svårt att själv kontrollera detta men man kan försöka komma till rätta med problemet genom att göra olika avslappningsövningar innan man går och lägger sig. Ett annat mer säkert alternativ är att låta en tandläkare göra en bettskena för att skydda tänderna. 

Tandläkaren gör först en avgjutning av tänderna och tillverkar sedan en bettskena i plast som man får ha när man sover. Ibland kan det vara svårt att själv avgöra om man gnisslar tänder när man sover, men en tandläkare kan genom att undersöka tänder och käkar se om så är fallet. Vid en undersökning tittar tandläkaren om tänderna har slitits onaturligt mycket eller om skador har uppstått. Även käkar och muskler undersöks för att kontrollera om dessa är ovanligt spända. 

 

 

Viktigt med regelbundna kontroller

Det kan kännas lite obekvämt och onaturligt med en bettskena men man brukar snabbt vänja sig. En bettskena ska rengöras morgon och kväll, annars kan den orsaka karies på tänderna. Den ska också när den inte används förvaras i vatten. För att säkerställa att bettskenan fungerar som den ska bör man regelbundet besöka sin tandläkare och få den och tänderna kontrollerade. Det är också viktigt att man alltid tar med bettskenan då man går på sina ordinarie tandläkarbesök. 

Har man problem med spända käkar och tror att man gnisslar tänder ska man prata med sin tandläkare. Man kan också söka på nätet på bettskena, tandläkare Sollentuna, och man får upp flera exempel på tandvårdskliniker som kan hjälpa till. Sedan är det bara att ta kontakt.

Fler nyheter