Vad är härdat glas – glaset med tåliga egenskaper

17 februari 2022 Jenny Olsson

editorial

Mirit Glas är det danska företaget med otroligt lång erfarenhet och stor kompetens inom glastillverkning av alla möjliga typer. Företaget har under sina 70 år levererat glas till framförallt företag och industrin och man ser alltid till att leverera produkterna på överenskommen tidpunkt och till det överenskomna priset. Mirit Glas producerar ett otroligt brett utbud av glasprodukter och en otroligt tålig variant av glas är det härdade glaset.

Härdat glas har otroligt tåliga egenskaper.

Så, vad är härdat glas egentligen? Härdat glas är ett glas som har ett krav om större motståndskraft mot både temperaturer och tryck än vad vanligt glas har. Om härdat glas skulle gå sönder så sker det i små ofarliga bitar vilket är ytterligare en bra egenskap. Härdat glas används ofta som säkerhetsglas hos företag och industrier då glaset är flera gånger starkare än vanligt glas. Ett härdat glas i 5 mm tjocklek har samma brytstyrka som ett 12 mm vanligt glas så skillnaden är markant i det avseendet. 

härdat glas

Härdat glas används ofta som säkerhetsglas där man inte vill att glasskärvor ska kunna resultera i personskador om glaset skulle gå sönder. Om ett härdat glas skulle krossas så får man inte de stora vassa skärvorna som hos ett vanligt glas utan det går sönder i mindre ofarliga bitar. Man kan även laminera ihop två härdade glasskivor för att förebygga sprickor och glassplitter. När ett laminerat glas krossas så går det nämligen inte sönder utan hänger ihop som en enhet. 

Vanligt glas tål endast temperaturskillnader på ca 40 grader medans härdat glas tål temperaturskillnader ända upp mot 250 grader vilket är en otrolig skillnad. Mirit Glas tillverkar även glas som tål ännu högre temperaturskillnader när ändamålet kräver det. Mirit Glas är ledande i branschen så tveka inte med att kontakta dem för prisförslag på framställning av den typ av glas du behöver. 

Fler nyheter