Viktiga saker att tänka på vid brunnsborrning

17 april 2020 Lily Hansen
Viktiga saker att tänka på vid brunnsborrning

Det är inte alltid man har möjlighet att ansluta sin fastighet till det kommunala vattensystemet. Då måste man i stället borra sig en egen brunn. Visst kostar det en del men dagens borrade brunnar är betydligt mer hållbara och inte alls lika känsliga för yttre miljöpåverkan som de var förr i tiden. Tekniken har utvecklats vilket har gjort att man kan komma ner på mycket större djup. Trots det är det ändå vanligt att vattnet måste renas genom ett filter innan det går att dricka. 

 

En grävd brunn är känsligare

De flesta äldre hus på landet har en grävd brunn men det blir allt vanligare att även dessa ersätts med en djupborrad brunn. De grävda brunnarna är inte lika djupa och är känsliga för närliggande byggnation och kan påverkas av avlopp etc. Har man en egen brunn är det viktigt att man skyddar den från föroreningar och yttre påverkan. Därför är det viktigt att ha ett bra brunnslock som sluter tätt så att avrinningen av regnvatten runt omkring fungerar bra. Ligger brunnen i ett område som lätt översvämmas behöver man även ta hänsyn till det. 

 

 

Välj någon med certifikat

Då man anlitar någon för att borra en ny brunn ska man vara noga med att välja ett väletablerat företag som tidigare har arbetat i området. Ta in offerter och fråga efter referenser och kolla upp dessa. Att anlita någon som har totalentreprenad inom brunnsborrning gör att de blir ansvariga för hela processen. Skulle något mot all förmodan gå fel så är det bara ett företag man behöver vända sig till. Det finns företag som utför brunnsborrning i västerås som även har certifikat. Ett sådant intyg blir som en slags garanti på att personen som borrar brunnen har utbildning i geologi, miljö och borrteknik. Ett certifierat företag finns exempelvis här http://www.borrwik.se/.

Fler nyheter