Avgrunder med osynliga broar

08 januari 2020
Mikael Barani
Avgrunder med osynliga broar

Har du sett det där klippet på nätet där folk går över en ”osynlig bro”. Det är naturligtvis inte en osynlig bro på riktigt, utan en gjord i glas.
Vissa varianter av denna bro – de verkar alla finnas i Kina – har kompletterats med ett sprickande ljus och en effekt där glaset ser ut att gå sönder.

Nedanför väntar ett stup och även om folk rent intellektuellt förstår att de faktiskt går på en bro, må den vara gjord av glas, reagerar deras kroppar som om de kunde falla ned när som helst.

Slutresultatet är att många upplever en sorts panikartat skräck när de vandrar över dessa passager. Människor dallrar och skakar medan de krampaktigt håller i sig i brons metalldelar. Vissa får dras skrikande över bron eftersom de annars inte skulle ta sig över den.

Slutsatsen man kan dra av dessa klipp är att:

1. Många av oss är verkligen höjdrädda och borde aldrig ha gått på dessa osynliga broar till att börja med.
2. Det är fantastisk hur långt vi har kommit inom saker som konstruktion och svetsning.

Angående den andra punkten skulle man också kunna säga på följande sätt: Det finns konst och så finns det konst som man inte tänker på att det faktiskt är konst.
Svetsning är alltså en av dessa saker. Alla som någon gång har sett en erfaren svetsare jobbar kan lätt bli förundrad över den känslighet och teknik som krävs för att göra ett riktigt bra svetsjobb. 

Kika tille exempel på https://www.certsvets.se/ där du kan se CSSAB hantera allt som rör svets, smide och stål. Oavsett vilket behov man kan tänkas ha inom dessa områden så kan företagets erfarna svetsare hantera det mesta. Man utgår ifrån Bankeryd men har hela Sverige som arbetsplats.

Är det förresten inte på tiden att Sverige får sin första osynliga bro?

Fler nyheter