Bygga ett eget modulhus

15 september 2020 patrick pettersson

Inom alla typer av byggnationer har det blivit mer och mer vanligt att man använder sig av moduler. Det är ett byggnadssätt som påminner lite om byggklossar som kan monteras ihop efter behov. Helt efter vad funktionen ska vara eller tycke och smak.

Den absoluta grunden av moduler kan man se om man till exempel åker förbi en byggarbetsplats. Där brukar det finnas byggbodar som mestadels följer standardmåtten av cirka tre gånger nio meter. Det gör att man enkelt kan sätta ihop dem på bredden och höjden hur man vill.

 

Sal eller funktion

Även om utsidan på ett modulhus från exempelvis http://www.pcsmodulsystem.se/moduler/modulhus/ kan se likadana ut så finns ett antal variationer på insidan. Tillverkare av modulhus brukar följa vissa gemensamma ytskikt på sina moduler som är genomgående. Men däremot kan funktionerna och sammankopplingarna variera ganska stort.

Det vanligaste är att man kopplar samman moduler med långsida mot långsida. Därför brukar man inreda dem så att det i mitten finns ett dörrhål eller hall som gör att man enkelt kan gå från modul till modul. Men det brukar även finnas moduler som saknar långsida. På det sättet kan man få en större sal med två eller tre modulers bredd.

 

 

Privatbostad av moduler

Många gör sina egna privatbostäder genom att köpa nya eller begagnade modulhus. Det är ett enkelt och billigt sätt att bygga både fritidshus och permanentbostad. Men det är även många hustillverkare som själva har system som består av moduler.

Genom att kunna bygga hela hus i fabrik kan man få en process som går snabbare och är både enklare och billigare. Samtidigt som det blir ett hus av bättre kvalitet. Men för att kunna forsla huset så delar man upp det i bitar som påminner om de moduler som också används för tillfälliga byggnader. Även när det gäller olika funktioner.

Fler nyheter