Luft som driver värmepump i Stockholm

07 oktober 2020 william eriksson

När en granne glatt berättar att nu har de skaffat en luft/luftare så kan man kanske undra vad han talar om. Och ska man vara petig så är den egentliga benämningen en luft/luftvärmepump och faller under rubriken värmekällor för bostaden.

Det betyder att det är en värmepump som har en del på utsidan av huset och en del på insidan av huset. På utsidan samlar pumpen upp varm luft som sedan sprids på insidan av huset. Luft på utsidan till luft på insidan. Luft/luft-värmepump.

 

Luft till vatten

Ett liknande system är en luft/vatten-värmepump. På utsidan är det också luften som pumpen tar värme från. Men på insidan sprids värmen genom att man ansluter pumpen till ett system med vattenrör. Det kan vara vattenburna radiatorer eller vattenburen golvvärme.

Men det kan vara lätt hänt att man tänker att det där låter väldigt konstigt. För det är ju bara under sommarmånaderna som det är varmt i luften utomhus. Och då behöver man ju inte varmt inomhus. Men så fungerar det inte riktigt. För en luftvärmepump kan dra tillräcklig värme och energi ur luft som går ganska långt ner i temperatur. Och ändå kunna sprida den önskade temperaturen inomhus.

 

 

En liten backup

Eftersom det ändå finns en viss begränsning gällande utetemperaturen och funktionen på luftvärmepumpen så har man ofta en liten backup. Något man tar till när temperaturen sjunker för lågt utomhus för att räcka till. På en värmepump stockholm kan man ofta se att det finns en extra möjlighet till uppvärmning. Nämligen elektricitet. 

När temperaturen i uteluften blir så pass låg att värmepumpen inte har nog att värma upp inomhusluften med, så slår elektriciteten till istället. Det brukar även vara en funktion som man inte ens själv behöver hålla koll på. Sjunker temperaturen så sköter värmepumpen ändringen helt av sig själv utan besvär.  

Fler nyheter