Testa din bostad mot svartmögel

30 juli 2020 william eriksson

Vet du med garanti att ditt hem är mögelfritt? Det är inte helt ovanligt att bostäder drabbas av svartmögel som påverkar människor på flera negativa sätt. När inomhusmiljön är fuktig trivs svampen som bäst. Fukten kan orsakas av till exempel vattenskador eller konstruktionsfel vid byggnation. Därför är det inte alltid du kan se mögelsvamp med blotta ögat, då den kan växa bakom paneler eller i små utrymmen. Du behöver heller inte vara i fysisk kontakt med den för att du ska få biverkningar. Svampen friger nämligen sporer och giftiga partiklar i luften som du sedan andas in.

 

Orsakar hälsoproblem

Människor som reagerar på svartmögel upplever ofta allergisymtom som trötthet, huvudvärk och andningssvårigheter. Blir du utsatt under en längre tid kan du utveckla astma, allergier och hösnuva. Mögel är med andra ord inget trevligt att vara rumskompis med, så om du misstänker att ditt hem är angripet så ska du göra ett svartmögel test så snart som möjligt. Detta bör du även tänka på om du nyligen har flyttat in i en bostad. Då har du inte blivit exponerad för eventuella mögelpartiklar särskilt länge och kanske inte utvecklat några symtom ännu, men har inget test gjorts före inflyttning så bör du göra ett för säkerhets skull.

 

Beställ rätt test

Det är lätt att tro att svartmögel bara är just svart, men det kan också vara brunt, vitt och grönt. Ta en ordentlig titt i ditt hem, både på väggar, golv och tak. Ser du några fläckar ska du omedelbart göra ett svartmögel test. Beställ då ett yt-test för att se vilket sorts mögel du drabbats av. Om du däremot inte ser några fläckar men ändå upplever ett eller flera symtom så ska du istället göra ett luft- eller dammprov. Testerna är enkla att utföra själv och du får lättast tag på dem via nätet.

 

Fler nyheter